Umacnianie więzi z tradycją
- wyroby artystyczne ze słomy i tworzyw naturalnych

Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Brzuze zorganizowało w marcu 2009 r. warsztaty w zakresie wyplatania ze słomy różnych wyrobów artystycznych  - koszyczki, wazony, kwiaty, jajeczka wielkanocne itp. Warsztaty odbywały się  w wiejskim domu kultury w Brzuzem skierowane były do rodzin zamieszkałych na terenie gminy. Uczestnicy będą mogli wykorzystać zdobytą wiedzą w tradycyjnej kulturze ludowej, do takich celów jak palmy wielkanocne, bukiety, ozdoby świąteczne, wieńce dożynkowe. Projekt realizowany był ze środków PPWOW w współpracy z Urzędem Gminy Brzuze.

Figurki i krzyże przydrożne  - ocalić od zapomnienia

W czerwcu 2009 r. Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Brzuze przystąpiło do realizacji kolejnego projektu skierowanego do osób starszych. Celem projektu było odnowienie i utrzymanie figur i przydrożnych krzyży w należytym stanie. Została też zorganizowana jednodniowa wycieczka dla uczestników projektu do Fromborka i Malborka. Głównymi celami projektu było: wzbogacenie wiedzy na temat istniejących figur i krzyży przydrożnych ze szczególnym zwróceniem uwagi na ich historię oraz stan, nabycie poprawnej komunikacji w grupie, odnowa figur. Łącznie w projekcie wzięło udział 50 osób. Projekt realizowany był ze środków PPWOW w współpracy z Urzędem Gminy Brzuze.

Spotkanie radości

W ramach tego projektu Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Brzuze 5 czerwca 2009 r. zorganizowało w gospodarstwie Państwa Ewy i Ryszarda Kruzińskich spotkanie integracyjne "Otwarte Serca". W spotkaniu wzięły udział osoby niepełnosprawne z terenu gminy Brzuze i zaproszeni goście. Po występach artystycznych uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy z Rypina i zespołu "Sabacik" ze Szkoły Podstawowej w Ugoszczu, rozpoczęły się zawody wędkarskie i sportowe. Uczestnicy pikniku prezentowali swoje umiejętności literackie i piosenkarskie. Ciekawym punktem programu były pokazy tresury psów policyjnych oraz pokazy sprzętu strażackiego. Uczestnicy wszystkich konkurencji otrzymali nagrody. Projekt realizowany był ze środków PPWOW w współpracy z Urzędem Gminy Brzuze.

1 l 2 l 3 l 4